Naslovna stranica Novosti Zaposlenici Kontakt

Novosti

13/12/2011
Promocija knjige "Voda za život" i podjela nagrada školama

Priručnik i knjiga „Voda za život“ su predstavljeni danas na svečanosti tokom koje su učenici 13 osnovnih škola širom BiH dobili nagrade za njihove projekte iz oblasti zaštite voda. Anne-Claire Dufay, zamjenica predstavnice UNICEF-a za BiH, Biljana Čamur, pomoćnica ministra civilniih poslova BiH, Siniša Šešum, viši programski oficir UNESCO-a i Goran Vukmir, šef Klastera za energiju i okoliš UNDP-a su istakli značaj novog pristupa učenju mladih o važnosti voda, čiji je konkretan rezultat niz projekata koje su učenici sami definisali. Predstavnici UN agencija su pohvalili izuzetnu zainteresovanost svih škola za učešće u programu i kreativnost učenika u rješavanju problema koji se tiču njihovih vršnjaka i zajednica.

Priručnik i knjiga „Voda za život“ se od ove godine koriste kao priručno sredstvo u nastavnom programu u osnovnim i srednjim školama i predstavljaju novitet u načinu da se pitanje voda približi najmlađoj populaciji. Iako širom svijeta postoje razlike u odnosu prema vodi, danas svi prepoznaju njenu vrijednost i centralno mjesto u životu ljudi. Ovo je razlog što je Generalna skupštine UN-a pod opštim geslom „voda za život“ proglasila razdoblje 2005 – 2015 Desetljećem voda.

Slike sa dodjele knjiga:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.241499232570373.66620.152381984815432&type=3&l=812f36aa3c

 

Priručnik "Voda za život " za Osnovne škole:

http://www.un.ba/download.aspx?id=556

 

Priručnik "Osnove integralnog upravljanja vodama – Voda za život":

http://www.un.ba/download.aspx?id=557

 

Za više informacija:

http://www.un.ba/index.aspx?PID=7&RID=521

27/10/2011
Promocija knjige „Osnove integralnog upravljanja vodama – Voda za život“

Promocija priručnika „Voda za život“ za osnovne škole, te knjige „Voda za život – Osnove integralnog upravljanja vodnim resursima“ za srednje škole, održati će se 28.10.2011. godine u Gimnaziji Dobrinja u periodu od 12:00 – 13:00 sati.

Publikacije su pripremljene u okviru projekta „Osiguranje pristupa vodosnabdijevanju kroz institucionalni razvoj i infrastrukturu“ koji je podržan kroz Globalni fond za dostizanje milijunskih razvojnih ciljeva pod okriljem UN reforma, a odobren od Vijeća ministara BiH.

Projekt zajednički implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu sa Ministarstvom za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH, Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i RS, Ministarstvom socijalne politike, općinama i komunalnim / vodovodnim preduzećima, te organizacijama civilnog društva.

U projekt je bilo uključeno 13 osnovnih škola iz 13 gradova BiH, a za rad sa učenicima angažirani su eksperti za vode, te odgoj i obrazovanje mladih o okolišu iz Instituta za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu, kao UNESCO-ov ugovorni partner.

Angažirani tim eksperata Instituta je pripremio i priručnik i knjigučije promocije će se, osim u Sarajevu, u periodu od 28.10 – 10.11. 2011. godine održati i u Mostaru, Banja Luci i Tuzli, te izvršiti podjela priručnika i knjiga za biblioteke škola.

26/10/2011
Institut na Sajmu investicija „Sliv rijeke Bosne“ u Doboju

 U okviru Sajma Investicija „Sliv rijeke Bosne“ koji je održan u Doboju u periodu 20.-22.10.2011. održana je prezentacija projekta „Razvoj sistema podrške odlučivanju za smanjenje rizika od okolišnog zagađenja rijeke Bosne“, koji financira North Atlantic Treaty Organization (NATO) .

Prezentaciju su održali ko-direktor projekta prof.dr Tarik Kupusović i gđa. Sabina Hadžiahmetović. Sajmu su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija, kao i općina Sliva rijeke Bosne. Osmi Sajam investicija organizirali su UG ToPeer Doboj i ReeRGee – Reprezentativna Regionalna Grupa sliva rijeke Bosne.

26/10/2011
Promocija Priručnika za tehnička rješenja adaptacije na sušu

U okviru svečane ceremonije promocije projekta pod nazivom „Izgradnja kapaciteta poljoprivrednih biznisa u adaptaciji na sušu“ promoviran je Priručnik za tehnička rješenja adaptacije na sušu. Priručnikom, koji je pripremljen od strane tima stručnjaka Instituta za hidrotehniku, ukazuje se na najosjetljivije aspekte globalnih klimatskih promjena, analizira utjecaj klimatskih parametara na poljoprivrednu proizvodnju, te se primjerima pokazuju mogući načini ublažavanja pojave ekstremnih suša u poljoprivredi. 

Projekat,  kojeg financira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), implementiraju Centar za razvoj i podršku iz Tuzle i udruženje građana Nešto Više iz Sarajeva. Riječ je o projektu koji ima za cilj da razvije kapacitete poljoprivrednih proizvođača sa područja sjeveroistočne BiH u oblasti adaptacije na sušu koja se javlja kao posljedica klimatskih promjena. U okviru ceremonije promocije projekta, koja je održana u Gračanici 21.10.2011., prisutnima se obratio gosp. Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica, i  gosp. Alan E. Reed, direktor Misije USAID BiH. 

30/09/2011
Institut na 6. međunarodnoj konferencija o održivom razvoju energetskih, vodnih i okolinskih sistema

U periodu 25-30.9.2011 u Dubrovniku je održana Šesta međunarodna konferencija o održivom razvoju energetskih, vodnih i okolinskih sistema sa učešćem više od 450 vodećih stručnjaka iz ovih oblasti iz cijelog svijeta.

Konferencija je posvećena je poboljšanju i širenju znanja o metodama, politikama i tehnologijama za povećanje održivosti razvoja, napuštajući koncept razvoja zasnovan na iscrpljivanju prirodnih resursa i zamjenjujući ga gospodarstvom temeljenom na znanju, svakako uzimajući u obzir ekonomske, okolišne i društvene oslonce ovakvog pristupa, kao i metode za procjenu i mjerenje održivosti razvoja, u pogledu energetike, prometa, korištenja voda, okoliša i proizvodnje hrane i njihovih kombinacija. Kako je održivost također savršeno područje za interdisciplinarno i multi-kulturno vrednovanje složenih sistema, ova Konferencija je tijekom prve dekade 21. stoljeća postala veoma značajno mjesto susreta, razmjene i stvaranja ideja te diskusije  za istraživače u ovim područjima znanosti.

Član Međunarodnog znanstvenog komitetaove prestižne konferencije je prof.dr Tarik Kupusović. Na konferenciji je predstavljen i znanstveni rad grupe autora iz Instituta za hidrotehniku pod nazivom:

Multicriteria Decision Aid to Sustainable Hydropower Design
B. Vučijak, T. Kupusović, S. Midžić-Kurtagić, A. Ćerić

15/09/2011
Dva nova ugovora u okviru Projekta razvoja navodnjavanja

Prije nekoliko dana potpisana su dva velika ugovora u okviru Projekta razvoja navodnjavanja sa Jedinicom za implementaciju projekata  šumarstva i poljoprivrede Federalnog ministrarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Radi se o uslugama izrade Studije socijalnih i okolinskih uticaja za pet priroitetnih lokaciju u RS i FBiH (Cvilinsko polje, Mostarsko Blato, Aleksandrovac, Pelagićevo i Bijeljina) i Projektu rehabilitacije, modernizacije i izgradnje sistema navodnjavanja za dva podprojektna područja u FBiH (Mostarsko Blato, bruto površine preko 4.000 ha, općina Široki Brijeg, te području Goražda, Cvilinsko Polje i drugih brojnih lokacija duž toka rijeke Drine, bruto površine oko 330 ha).

U dijelu koji se odnosi na rehabilitaciju sistema za navodnjavanje zadatak Instituta je da procijeni postojeće stanje zemljišta, vodnih resursa i potencijalnog agronomskog razvoja, da predloži i sa nadležnim i zainteresiranim prodiskutira nekoliko alternativa, te da za odabrano rješenje izradi glavni projekat i smjernice za rad i održavanje sistema. Ispred Svjetske Banke i organizacije FAO, konsultant je gospodin Luis Somoilov iz Izraela.

05/09/2011
Izašla knjiga "Voda za život: osnove integralnog upravljanja vodnim resursima"

Institut za hidrotehniku, je u okviru projekta posvećenom jačanju svijesti o značaju vode, financiranom od strane Unesco-a, izdao knjigu "Voda za život: osnove integralnog upravljanja vodnim resursima". Knjiga je štampana na sva tri zvanična jezika Bosne i Hercegovine u ukupno 5100 primjeraka i biće podijeljena obrazovnim institucijama širom BiH. Knjiga je također prevedena i na engleski jezik i sadrži naredna poglavlja:

1              Opće o vodama               

2              Značaj vode za okoliš i čovjeka 

3              Osnove integralnog upravljanja vodnim resursima         

4              Održiva potrošnja vode               

5              Financijska pitanja koja se odnose na korištenje vode  

6              Pravna pitanja u upravljanju vodama    

7              Socio-ekonomska pitanja koja se odnose na korištenje vode

08/08/2011
Odbrana magistarskog rada Meline Džajić-Valjevac

Nastavno-naučno vijeće Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu objavljuje:

Melina Džajić - Valjevac, studentica postdiplomskog studija Odsjeka za hemiju Prirodno -matematičkog fakulteta Univerziteta  u Sarajevu, braniće svoj magistarski rad pod naslovom:

"ISTRAŽIVANJE MOGUĆNOSTI DOBIVANJA BIOGASA ANAEROBNIM BIOLOŠKIM TRETMANOM OTPADA KOŽARSKE INDUSTRIJE "PREVENT LEATHER" IZ VISOKOG"

dana 7.9.2011. godine (srijeda) na Prirodno -matematičkom fakultetu Sarajevo, sala 123/I, Ulica Zmaja od Bosne 35, sa početkom u 10 sati.

Odbrana je javna, a rad se može pogledati u Sekretarijatu Fakulteta.

06/07/2011
Međunarodna konferencija ECOS 2011

Međunarodna konferencija ECOS 2011 -  International Conference on Efficiency, Cost, Optimization,  Simulation and Environmental Impact of Energy Systems  (http://www.ecos2011.com/)  se ove godine održava u Novom Sadu, 4-7.7.2011. Na konferenciju su učestvovali i stručnjaci Instituta, gdje je prof. Kupusović i predsjedao jednom od sesija konferencije, a radove su predstavili usmeno doc. Vučijak i putem postera M.Sc. Midžić.

01/07/2011
Obuka o lociranju gubitaka u vodovodnoj mreži u Crnoj Gori

U okviru Projekta institucionalne podrške, konsultantska kompanija „Sachsen Wasser“ iz Leipziga (Njemačka) i Vodacom (Tivat, Crna Gora) od 04.maja do 09. Juna 2011. godine su organizirale obuku stručnog kadra JP „Vodovod i kanalizacija“ Bar, Herceg Novi, Kotor i Tivat. Obuku je vodio HEIS expert za ovu oblast Đevad Koldžo.

Cilj obuke je bio da se osoblje javnih vodovodnih preduzeća Bara, Herceg Novog, Kotora i Tivta upozna sa korištenjem opreme za detekciju gubitaka, metodologijom pronalaženja gubitaka na terenu kao i da se lociraju eventualni gubici na terenu.

U okviru obuke, izvršeno je lociranje gubitaka u naselju Sutomore u opštini Bar, u naseljima Bijela i Kamenari u opštini Herceg Novi, naseljima Kostanjica, Morinj i Strp u opštini Kotor i u naselju Radovići u opštini Tivat.

Na zahtjev vodovoda a na osnovu uspješnosti ovog treninga, „Sachen Wasser“ i HEIS su potpisali novi ugovor za angažman gospodina Koldže u jesen 2011. kada će za vodovode biti organizairana obuka u sklopu koje će se upoznati sa implementacijom Water Audita i metodologijom smanjenja gubitak prema preporukama Svjetske Asocijacije za vode (IWA).


Stranica : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13

Novosti

29/03/2017
Javna odbrana doktorske disertacije kandidatkinje mr. sc. Dalila Jabučar
Pročitaj više ...
01/02/2017
Izrada studije za smanjenje neprihodovane vode u Kantonu Sarajevo
Pročitaj više ...
24/11/2016
I radionica u okviru izrade Kantonalnog plana zaštite okoliša Kantona Sarajevo za period 2016.-2021. (KEAP)
Pročitaj više ...