Naslovna stranica Novosti Zaposlenici Kontakt

IPA Med Green Partnerships

U januaru 2013. godine počela je implementacija projekta Green Partnerships – lokalna partnerstva za zelenije gradove i regije, finansiran od strane MED programa iz IPA fonda. Obuhvata 9 država članica EU, i proširen je uključivanjem zemalja Sredozemlja koje su kandidati ili potencijalni kandidati za članstvo u EU. Projekat traje 2,5 godine i u Bosni i Hercegovini ga implementira Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu.

Glavni cilj projekta je jačanje provedbe lokalnih politika i strategija vezanih uz energetsku efikasnost u svrhu održivog lokalnog i regionalnog razvoja MED gradova i lokalnih zajednica. Željeni cilj postići će se:

  • razvojem zajedničkog inovativnog pristupa koji uključuje razvoj, promociju i testiranje operativnih preporuka za prevladavanje postojećih poteškoća s kojima su suočena lokalna tijela vlasti;
  • poboljšanjem suradnje između sudionika u provedbi mjera za energetsku efikasnost kreirajući lokalna partnerstva.

Detaljnije o projektu se može naći na stranici:  http://www.greenpartnerships.eu/


Peti Koordinacioni sastanak partnera projekta Green partnerships na Kipru

U sklopu projekta MED Green Partnerships - Lokalna partnerstva za zelenije gradove i regije u periodu od 10. do 15. juna 2014. godine, održan je peti koordinacioni sastanak u Općini Lakatamia na Kipru. U okviru sastanka, organizirane su  studijske posjete, radionica na temu: Kako pridonijeti uštedi energije  u javnim zgradama i konferencija na temu: Korištenje lokalnih goriva - Energetska samodostatnost i adekvatnost.

Fokus radionice Kako pridonijeti uštedi energije  u javnim zgradama je bio na organizacionim mjerama i ljudskom ponašanju kao ključnom faktoru za doprinos štednji energije. Radionici su prisustvovali predstavnici svih partnera učesnika u projektu Green Partnerships (GP), kao i uposlenici Općine Lakatamia, javne administracije te predstavnici lokalnih energetskih kompanija.

Povodom obilježavanja Dana energetske efikasnosti u Općini Lakatamia, održana je konferencija Korištenje lokalnih goriva. Konferenciju je otvorio Ministar  energetike i trgovine, a lokani eksperti iz oblasti EE i korištenja obnovljivih izvora energije su prezentirali mogućnosti korištenja biomase u Općini Lakatamia.

Studijske posjete i primjeri dobrih praksi iz oblasti energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije implementirani su kroz posjete Ministarstvu energetike, školama, tvornici solarnih panela i solarnih kolektora, vjetro-parku. Tokom posjeta, domaćini su održali kratke prezentacije i upoznali prisutne partnere sa implementiranim projektima. Pored navedenog, organizirane su posjete postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda, parku prirode Agia Napa itd.

 

Novosti

29/03/2017
Javna odbrana doktorske disertacije kandidatkinje mr. sc. Dalila Jabučar
Pročitaj više ...
01/02/2017
Izrada studije za smanjenje neprihodovane vode u Kantonu Sarajevo
Pročitaj više ...
24/11/2016
I radionica u okviru izrade Kantonalnog plana zaštite okoliša Kantona Sarajevo za period 2016.-2021. (KEAP)
Pročitaj više ...